Monday, 27 February 2012

For BANK,TPSC,CLAT


1. Which of the following awards is given for excellence in the field of sports ?
(A) Kalidas Samman
(B) Dhyanchand Award
(C) Shram Vir Award
(D) Shanti Swarup Bhatnagar Award
(E) None of these
2. Which of the following does not represent the name of a bank working in India ?
(A) YES
(B) HDFC
(C) TATA
(D) Kotak Mahindra
(E) ICICI
3. Twenty-20 matches are played in which of the following
(A) Hockey
(B) Football
(C) Badminton
(D) Tennis
(E) Cricket
4. Which of the following deals between India and one major country was put on a hold for some time as India is finding difficult to implement
it ?
(A) 123 Pact with USA
(B) Fifth generation fighter plane deal with Russia
(C) Heavy Water deal with Iran
(D) Border talks with China
(E) None of these
5. Which of the following is a type of tax levied by the Govt. on goods and services ?
(A) SAT
(B) NET
(C) PAN
(D) VAT
(E) None of these
6. s per the news appeared in some major newspapers India is number two in getting ‘PE’ What is the full form of ‘PE’ as u sed in the financial
world ?
(A) Professional and Ecofriendly
(B) Profitable Equity
(C) Profitable and Economical
(D) Private and Economical
(E) Private Equity
7 .Many a times we read in newspapers about ‘Financial Inclusion’ What does it really mean ? *Pick up cor rect statement(s)]
1. Allow the merger and acquisition of banks so that only few big banks exist and continue to cater to the need of corporate sector.
2. Expending the network of banks in such a way that people from lower strata of society also get the benefit of services provided by banks.
3. Providing Insurance cover to each and every citizen so that he/she can live a healthy and long life.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3
8. Which of the following organizations recently issued some guidelines related to ‘Participatory Notes’ as used in financial world ?
(A) RBI
(B) IRDA
(C) SEBI
(D) AMFI
(E) None of these
9. Heavy Water is normally used by which of the following industries ?
(A) Nuclear Power generation plants
(B) Pharma Industry
(C) Paper Industry
(D) Sugar plants
(E) Tea plantations
10. s per news items published in various newspapers, Italy has offered its help in developing ‘SMEs’ in India What is the full form of ‘SME’ ?
(A) Small and Monopolistic Economy
(B) Speedy and Mechanical
(C) Small and medium enterprises
(D) Small and Medium Level Economy
(E) None of these
11. As per a recent survey by the Business India, this bank has been adjudged as the Best Bank of 2009.
a. HDFC Bank
b. State Bank of India
c. Axis Bank
d. ICICI Bank
12. In a recent development, Wockhardt Laboratories sold its nutritional business and a few other facilities to US based
Abbott Laboratories in a deal worth
a. $100 million
b. $110 million
c. $120 million
d. $130 million
13. Which of the following is the largest trading partner of India in the duration of April to February 2008-2009?
a. The UK
b. The US
c. South Africa
d. China
14. In a recent deal Sanofi Pasteur bought the stake of Merieux Alliance in  ,  an Indian pharma company.
a. Biocon International
b. Shantha Biotechnics
c. Torrent Pharmaceuticals
d Dr Reddy’s Laboratories
15. India recently signed a Free Trade Agreement (FTA) with
a. EU
b. ASEAN
c. South Africa
d. Malaysia
16. Name the steel manufacturer which entered into a definative business transfer agreementwith Shree Precoated Steels Ltd,
in an undisclosed sum deal.
a. Essar Steel Ltd
b. Jindal Steel Ltd
c. SAIL
d. Tata Iron & Steel Company
17. The government has recently allowed the duty free import of this commodity by private traders.
a. Wheat
b. Rice
c. Sugar
d. Edible oil
18. V Shridhar has been appointed as the new chairperson of
a. CBEC
b. CBDT
c. Board of Trade
d. Competition Commission
of India
19. As per the fi nance minister Pranab Mukherjee, the dual Goods and Service Tax (GST) will be implemented by
a. April 2010
b. September 2010
c. December 2010
d. January 2011
20. ‘Lighting a billion lives’ campaign was launched by
a. TERI
b. CSE
c. RIL
d. AV Birla Group

Answer:
1. (B)
2. (C)
3. (E) 
4. (A) 
5. (D) 
6. (E) 
7. (B) 
8. (C) 
9. (A) 
10. (C)
11. b
12. d 
13. d
14. b
15. b
16. a
17. c
18. a
19. a
20. a



1 comment:

  1. Great post, I appreciate you and I would like to read your next post. Thanks for sharing this useful information. I really appreciate this, thanks
    Marketing consultant dorset, Online Marketing dorset , Advertising services dorset, Sell my business dorset , Business transfer dorset

    ReplyDelete